Google Eğitim Uygulamaları
Günümüzde 20 milyondan fazla öğrenci, öğretmen ve çalışan Google Apps (Uygulamalar) kullanıyor. Dokümanlar üzerinde işbirliği ile çalışma, ortak takvimler yaratma, eposta gibi pek çok gerçek zamanlı hizmet veren Google Apps paketi üniversiteler ve K12 düzeyindeki okullar için ücretsiz. 6 senedir hizmet veren ve her geçen gün etkileşimi ve işbirliğini destekleyen yeni özellikleri ile gelişen “Google Apps Education” son zamanlarda okulların vazgeçilmezi haline geldi. Eğitim kurumları kendilerine ait Google Apps platformunu kurabilir, özelleştirebilir ve 30 000 kullanıcıya kadar hizmet verebilirler.
Google Apps’te neler var? Google Mail, Google Docs/Drive (belgeler), Google Calendar (takvim), Google Groups (gruplar) gibi kolay, güçlü iletişim ve işbirliği araçlarını bir arada ve entegreli olarak çalışır şekilde bulabileceksiniz. Özellikle Google Docs bu paketin en güçlü ayağı. Google Docs kelime işlem, çizelge ve sunum olanağı veren bir web ortamıdır; kullanıcılar anında ve güvenli biçimde dosya oluşturabilir, saklayabilir ve paylaşabilir. Bu ortam herhangi bir formattaki dosyalarınızı saklamak için de 5GB depolama kapasitesi sunuyor ve bunlara herhangi bir yerde, herhangi bir anda ulaşılabiliyor.
Google Apps paketini ihtiyacınıza göre özelleştirebilirsiniz. Standart uygulamaların yanı sıra Marketplace’den alabileceğiniz ve sisteminize kolaylıkla entegre edebileceğiniz uygulamalar da mevcut. Weebly, Surveymonkey, Mindmeister, Engrade gibi egitim alanında kullanılan pek çok web tabanlı hizmetleri Google Apps sisteminize entegre edebilirsiniz. Ayrıca Moodle ve Haiku gibi LMS lerin de Google Apps ile entegreli çalışması mümkün.
Gmail Nedir, Ne İşe Yarar? (Hesap Aktarma, Sekmeler)
Gmail Nedir, Ne İşe Yarar?
Gmail, Google'ın sunduğu reklam destekli ücretsiz bir e-posta hizmeti. Kullanıcılar Gmail'e güvenli web postasının yanı sıra POP3 veya IMAP4 protokolleri aracılığıyla da erişebilir. Gmail ilk olarak 1 Nisan 2004'te yalnızca davet üzerine kullanılabilen bir beta sürüm yayınladı ve 7 Şubat 2007'de herkese açık hale getirildi, bu sırada halen beta durumundaydı. Hizmet 7 Temmuz 2009'da beta durumundan diğer Google Apps hizmetleriyle birlikte güncellendi.
Kullanıcı başına 1 GB'lık ilk depolama kapasite teklifi ile, Gmail web postası standardını önemli ölçüde arttırdı. Ücretsiz depolama için webmail standardını 2 MB'den4 MB'ye artırarak bu hizmeti aynı dönemde Hotmail gibi rakiplerinin sunduğu miktarın önemli ölçüde üzerine taşıdı. Ekler dahil her bir Gmail iletisi en fazla 25 MB olabilir. Gmail aramaya yönelik bir arayüze ve Internet forumuna benzeyen "konuşma görünümü"ne sahiptir.Web geliştiricilerine göre Gmail, Ajax kullanımı açısından önemlidir. Gmail, Linux üzerinde Google GFE/2.0 ile çalışır. Dünya çapında 425 milyon aktif kullanıcı ile en yaygın kullanılan web tabancı e-posta sağlayıcısıdır. 2014 öngörülerine göre, orta ölçekli ABD şirketlerinin %60'ı Gmail'i kullanıyordu. Mayıs 2014'te, Gmail Google Play'daki, Android aygıtlarında bir milyar yüklemeye sahip ilk uygulama oldu.
Gmail'in içine anında mesajlaşma sistemi de (Google Talk) yerleştirilmiştir. Bu sistemle başka bir program yüklemeye gerek kalmadan anında mesajlaşılabilir, ayrıca bu mesajlaşma kayıtları içinde arama yapılabilir.
Hesap Aktarma
Başka bir e-posta sağlayıcısından Gmail'e geçiş yapıyorsanız eski e-postalarınızı ve kişilerinizi Gmail'e kolayca aktarabilirsiniz. Arkadaşlarınıza yeni adresinizi bildirmeniz için size zaman tanınması amacıyla, yeni e-postalarınız 30 gün boyunca Gmail hesabınıza yönlendirilir.
Başlamadan önce, içe aktarma işleminin işe yaraması için diğer e-posta hesabınıza erişiminizin olması gerekir.
- Gmail'i açın.
- Sağ üst taraftaki dişli çark simgesini tıklayın.
- Ayarlar'ı seçin.
- Üst taraftaki Hesaplar ve İçe Aktarma İşlemi sekmesini açın.
- Posta ve kişileri içe aktar bağlantısını tıklayın.Bu ayarı görmüyorsanız iş yeri veya okul hesabınızın yöneticisi, kullanıcıların postaları içe aktarmasına izin vermemiş olabilir.
- Eski hesabınıza ilişkin bilgileri girin ve içe aktarmak istediğiniz öğeleri seçin. Başka bir Gmail adresinden içe aktarmaya çalışıyorsanız e-postalarınızı farklı bir yöntemle içe aktarmak için burayı tıklayın.
- İçe aktarma işlemini başlat seçeneğini tıklamanızın ardından, içe aktarmanızın başlayıp başlamadığını görmek için "Posta ve kişileri içe aktar" ayarına tekrar bakın. Hesabınız için başka bir onayın gerektiğini belirten bir mesaj görürseniz Devam et seçeneğini tıklayın.
Yeni iletileri Gmail'e otomatik olarak yönlendirme
Eski hesabınıza gönderilen yeni iletiler varsayılan olarak sonraki 30 gün boyunca Gmail'e yönlendirilir. Yeni iletilerin Gmail'e yönlendirilmeye devam etmesini istiyorsanız eski hesabınızda otomatik yönlendirmeyi ayarlamayı deneyin. Tüm e-posta sağlayıcıların otomatik yönlendirme hizmetini desteklemediğini hatırlatmak isteriz.
Gmail 'de sekmelerin özelliklerini daha ayrıntılı öğrenebilmek için https://www.gmail.com/intl/tr/mail/help/features.html adresini ziyaret edebilirsiniz.
Google Takvim Nedir, Ne İşe Yarar?
Google Takvim Servisi’nden bahsedeceğiz. Google Takvim, internet üzerinde işlerinizi planlayabilmeniz için bir takvim oluşturmanızı sağlıyor. Bu uygulamayı kullanarak toplantılarınızı programlayabilir, bir ajanda misali zamanınızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Arkadaşlarınızla yaptığınız programları not edebilir, unutmamak için hatırlatma seçeneğini aktif edebilirsiniz. Google Takvim’in biraz genel özelliklerinden bahsederek başladık. Şimdi daha detaylara inelim.
Google’ın bu hizmetine başlamak için öncelikle Google ana sayfasından üst menüde yer alan Takvim butonuna basmanız veya http://google.com/calendar linkine girmeniz gerekiyor. İlk giriş yapışınızda sizden Google Takvim’e başlarken bir takvim oluşturabilmeniz için İsim, Soyisim ve ülke bilgisi istiyor. Continue butonuna bastığınızda verdiğiniz isim ve soyisim üzerine bir takviminiz oluşturulmuş olacak.
Google’ın bu servisini de oldukça güzel dizayn ettiğini söylemek mümkün. Eklediği küçük küçük özelliklerle sizlere çok kullanışlı bir servis sunuyor.
Öncelikle bir not oluşturmak çok kolay. Eğer acele bir şekilde not oluşturmak istiyorsanız tek tıklama ile bunu yapabiliyorsunuz. Yapmanız gereken sadece takvim üzerinde uygun olan yere tıklamak ve notunuzu girmek. Tabi tüm ayarları kendinize göre düzenleyerek daha ayrıntılı bir programlama da sizin için mevcut.
Eklediğiniz notun başlangıç ve bitiş tarihi ile saatini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Nerede olduğunu yazıp, ayrıntıları da açıklama kısmına ekleyebiliyorsunuz. Bunun dışında notlarınızın arkaplanını renklendirebilme şansınız da var. Bu sayede örneğin çok fazla not birden ekleyenler, bazı önemli olanları belirleyebiliyorlar. Ayrıca isterseniz farklı kişi veya kurumlarla olan planlarınızı da renkleri kullanarak gruplandırmış olabiliyorsunuz.
Çok güzel bir yanı da hatırlatma ekleyebilmeniz. Hatırlayıcılar kısmını kullanarak dilediğiniz kadar uyarı koyabiliyorsunuz. Bunun için 2 farklı seçenek mevcut: Pop-up ve E-posta. E-posta seçeneğinde kaç dakkikaya, saate, güne ayarladıysanız o kadar zaman önce e-mail adresinize mail ile programınız bildiriliyor. Veya pop-up seçeneğinde de takvim uygulamasında belirlediğiniz zaman kadar zaman önce uyarı ve hatırlatma ekranı çıkıyor.
Yoğun programlı kişiler veya önemli olayları unutmaması gerekenler için güzel bir servis denebilir. Siz de böyle bir hizmet düşünüyorsanız eğer, Google’ın Takvim servisini denemelisiniz.
KAYNAK: http://weblopedi.net/2820-google-takvim-ile-takviminizi-olusturun-programlarinizi-not-edin.html
Google Drive Nedir, Ne İşe Yarar?
Google Drive Google’ın bulutta dosyalarınızı saklamak için sağladığı 30 GB’lık web alanıdır. Isteğe göre bu kapasite ek depolama alanı satın alınarak arttıtılabilir. Bu alanı 100 GB’a çıkartmak için senelik 25$ harcamanız yeterli.(Nisan 2014) Önümüzdeki günlerde aynı fiyata bu kapasitenin çok daha fazla almanız mümkün olacak.
Google’ın 2012 yılında devreye aldığı bu servis sayesinde cihaz bağımsız, Internet bağlantısı olan ya da olmayan(offline özelliği) yerlerden dosyalarınıza ulaşıp görüntüleyebilir ve değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz. Tekrar Internet’e bağlandığınızda bu değişiklikler otomatik olarak senkronize edilecektir.
Yoğun e-mail ve dosya trafiği yaşadığımız son dönemde dosyalarınızı Google Drive servisi üzerinde tutarak mobil cihazlarınızdan, tablet veya dizüstü bilgisayarınızdan bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ofis bilgisayarınızda çalıştığınız bir dosyaya servis aracında akıllı telefonunuza yüklü uygulamasından ulaşıp görüntüleyebilir ve değişiklikler yapabilirsiniz. Sonrasında çalışma arkadaşlarınızdan geri bildirim almak için onlarla paylaşabilir ya da onların da yorumlarını eklemesi için davet edebilirsiniz!
Bu sistem ile her cihaz zaman ve mekan bağımsız olarak ofisiniz, çalışma alanınız haline geliyor!
Sıkça karşımıza çıkan bir sorun da e-mail ile gönderemeyeceğimiz bir dosyanın, resmin ya da videonun karşı tarafa ulaştırılmasıdır. Google Drive bu konuda da yardımcı oluyor. Dosya ya da dosyaları Google Drive’a web arabirimi ya da masa üstü uygulaması ile kolayca yükleme yapıp, karşıdaki kişiye paylaştırmak yeterli olacaktır.
Sunumunuzu yüklediğiniz dizüstü bilgisayarı evde unuttunuz; hiç sorun değil! Herhangi bir laptopdan ya da mobil cihazdan kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin yanınızda hiçbir cihaz yok. Eğer ortamda bir iPad var ise kolayca kendi hesabınıza bağlanıp dosyanıza ulaşabilirsiniz!
iPad’inizden sunum yapmak artık çok kolay! Kendinize e-mail atmanıza gerek yok; dosyalarınızı Google Drive’a yükledikten sonra gerek uygulaması, gerekse de web arabiliriminden kolayca ulaşıp, sunumunuza başlayabilirsiniz. Tercihinize göre Internet bağlantısı olmadan da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Sunum yapacağınız ortamda Apple TV var ise hiçbir kablo bağlantısına gerek kalmadan tüm Apple cihazlarınızdan “Airplay” özelliğini kullanarak hemen sunumunuza başlayabilirsiniz. iPhone’nunuzdan sunum yaparak çevrenizdekileri şaşırtabilirsiniz! Bu özellik sayesinde kablo trafiğini engellemenin yanında projektör bağlantıları için gerekli olan adaptörlerle de vakit kaybetmemiş olursunuz.
Çalışma ortamlarına “dosyayı nereye kopyalamıştım?” derdine de deva olan Google Drive’ın gelişmiş arama özellikleriyle istediğiniz bilgiye ve dosyaya saniyeler içinde ulaşıp, istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.
Google Drive okul ortamlarında özellikle öğretmen-öğrenci dosya paylaşımlarında kullanılabileceği gibi aynı zamanda yönetimsel fonksiyonların da hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesine büyük katkı sağlayacaktır. Sınıflarınızda iPad, Apple TV ve Google Drive üçgenini mutlaka deneyin!
Google Dökümanlar Nedir, Ne İşe Yarar?
Google Dokümanlar, metin ve paragrafları kolayca biçimlendirmenize yardımcı olacak akıllı düzenleme ve biçimlendirme araçları ile dokümanlarınıza canlılık kazandırır. Binlerce yazı tipi arasından seçim yapabilir, bağlantı, resim, çizim ve tablo ekleyebilirsiniz. Tüm bunlar ücretsizdir.
Dokümanlarınıza dilediğiniz yerden ve dilediğiniz zaman ulaşın. Nereye giderseniz gidin, telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan dokümanlarınıza erişin, doküman oluşturun ve düzenleyin.
Bir daha asla "kaydet" düğmesine basmanız gerekmez. Tüm değişiklikleriniz yazdığınız anda otomatik olarak kaydedilir. Aynı dokümanın eski sürümlerini tarihe ve değişiklik yapan kişiye göre sıralanmış halde görmek için düzeltme geçmişini de kullanabilirsiniz.
Microsoft Word dosyalarını açın ve düzenleyin. Word dosyalarını Google Dökümanlarına veya Google Dökümanlarını Word dosyalarına dönüştürün. Bir daha yazılım satın alma endişeniz olmasın.
İnternet'e bağlı değil misiniz? Sorun değil. İnternet bağlantınız olmasa bile dokümanlarınıza dilediğiniz yerden erişebilirsiniz. Tarayıcınızda çalışmak için çevrimdışı düzenlemeyi etkinleştirmeniz veya dosyaları mobil cihazınızda sabitlemeniz yeterlidir.
Eklentilerle daha fazlasını gerçekleştirin. Eklentileri kullanarak Dokümanlar deneyiminizi daha ileri bir seviyeye taşıyın. Etiketler ve ad etiketleri oluşturup yazdırmak için Avery Label Merge eklentisini deneyin.
Hemen başlayın. Siz kullanmaya hazır olduğunuzda Dokümanlar da kullanılmaya hazırdır. Tarayıcınız yoluyla bir doküman oluşturmanız veya mobil cihazınıza ilişkin uygulamayı indirmeniz yeterlidir.
Daha fazla bilgi için https://www.google.com.tr/intl/tr/docs/about/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Google Tablolar Nedir, Ne İşe Yarar?
Bırakın hesaplasın. Google E-Tablolar, verilerinizi renkli grafiklerle çarpıcı bir şekilde sunmanızı sağlar. Yerleşik formüller, pivot tablolar ve koşullu biçimlendirme seçenekleri zaman kazandırır ve sık gerçekleştirilen e-tablo görevlerini kolaylaştırır. Tüm bunlar ücretsizdir.
E-tablolarınıza dilediğiniz yerden ve dilediğiniz zaman ulaşın. Nereye giderseniz gidin, telefonunuzdan, tabletinizden veya bilgisayarınızdan e-tablolarınıza erişin, e-tablo oluşturun ve düzenleyin.
Bir daha asla "kaydet" düğmesine basmanız gerekmez. Tüm değişiklikleriniz yazdığınız anda otomatik olarak kaydedilir. Aynı e-tablonun eski sürümlerini tarihe ve değişiklik yapan kişiye göre sıralanmış halde görmek için düzeltme geçmişini de kullanabilirsiniz.
Microsoft Excel dosyalarını açın ve düzenleyin. Excel dosyalarını Google E-Tablolarına veya Google E-Tablolarını Excel dosyalarına dönüştürün. Bir daha yazılım almak zorunda kalmayın.
İnternet'e bağlı değil misiniz? Sorun değil. İnternet bağlantınız olmasa bile e-tablolarınıza dilediğiniz yerden erişebilirsiniz. Tarayıcınızda çalışmak için çevrimdışı düzenlemeyi etkinleştirmenizveya dosyaları mobil cihazınızda sabitlemeniz yeterlidir.
Eklentilerle daha fazlasını gerçekleştirin. Eklentileri kullanarak E-Tablolar deneyiminizi daha ileri bir seviyeye taşıyın. Bir sonraki e-tablonuza biraz renk katmak için Styles eklentisini deneyin.
Daha fazla bilgi için https://www.google.com/intl/tr_tr/sheets/about/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Google Slaytlar Nedir, Ne İşe Yarar?
Sizin için önemli olan hikayeleri anlatın. Google Slaytlar; çeşitli sunu temaları, binlerce yazı tipi, yerleştirilmiş videolar, animasyonlar ve çok daha fazlası ile fikirlerinize parıltı katar. Tüm bunlar ücretsizdir.
Sunularınıza dilediğiniz yerden ve dilediğiniz zaman ulaşın. Avuç içinizden sunu oluşturun, düzenleyin ve sunularınıza erişin.
Sunum yapın, kurulumla uğraşmayın kolayca sunun. Kablolu cihaz kullanmanız gerekmez. Google Slaytlar, Chromecastve AirPlay'i desteklemektedir.
Bir daha asla "kaydet" düğmesine basmanız gerekmez. Tüm değişiklikleriniz yazdığınız anda otomatik olarak kaydedilir. Aynı sununun eski sürümlerini tarihe ve değişiklik yapan kişiye göre sıralanmış halde görmek için düzeltme geçmişini de kullanabilirsiniz.
İnternet'e bağlı değil misiniz? Sorun değil. İnternet bağlantınız olmasa bile sunularınıza dilediğiniz yerden erişebilirsiniz. Tarayıcınızda çalışmak için çevrimdışı düzenlemeyi etkinleştirmenizveya dosyaları mobil cihazınızda sabitlemeniz yeterlidir.
Hemen başlayın. Siz kullanmaya hazır olduğunuzda Slaytlar da kullanılmaya hazırdır. Tarayıcınızdan veya mobil uygulamayla telefonunuzdan ya da tabletinizden bir sunu oluşturmanız yeterlidir.
Google Slaytlar Nedir, Ne İşe Yarar?
Sizin için önemli olan hikayeleri anlatın. Google Slaytlar; çeşitli sunu temaları, binlerce yazı tipi, yerleştirilmiş videolar, animasyonlar ve çok daha fazlası ile fikirlerinize parıltı katar. Tüm bunlar ücretsizdir.
Sunularınıza dilediğiniz yerden ve dilediğiniz zaman ulaşın. Avuç içinizden sunu oluşturun, düzenleyin ve sunularınıza erişin.
Sunum yapın, kurulumla uğraşmayın kolayca sunun. Kablolu cihaz kullanmanız gerekmez. Google Slaytlar, Chromecastve AirPlay'i desteklemektedir.
Bir daha asla "kaydet" düğmesine basmanız gerekmez. Tüm değişiklikleriniz yazdığınız anda otomatik olarak kaydedilir. Aynı sununun eski sürümlerini tarihe ve değişiklik yapan kişiye göre sıralanmış halde görmek için düzeltme geçmişini de kullanabilirsiniz.
İnternet'e bağlı değil misiniz? Sorun değil. İnternet bağlantınız olmasa bile sunularınıza dilediğiniz yerden erişebilirsiniz. Tarayıcınızda çalışmak için çevrimdışı düzenlemeyi etkinleştirmenizveya dosyaları mobil cihazınızda sabitlemeniz yeterlidir.
Hemen başlayın. Siz kullanmaya hazır olduğunuzda Slaytlar da kullanılmaya hazırdır. Tarayıcınızdan veya mobil uygulamayla telefonunuzdan ya da tabletinizden bir sunu oluşturmanız yeterlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder